KONST AV ETT FESTIVALPROGRAM

av | jan 15, 2023 | Form, Konst

Som göteborgsbaserad konstnär och illustratör har jag alltid drömt om att någon gång få designa affischen till Göteborgs Filmfestival.

Om du någon gång har varit i Göteborg i januari vet du att staden är rätt kall, grå och regnig under årets första månad. Det brukar inte vara ett sånt där vanligt regn där små droppar faller från himlen och landar med ett plopp på marken, nej i Göteborg gör blåsten från havet att det regnar i sidled. Iskalla droppar som letar sig in och når huden även om du är inlindad i varma kläder från topp till tå.

Men det är också i januari varje år som staden skiner upp och bjuder in till filmfestival. Folk flyr regnet rakt in i de varma och välkomnande biosalongerna. För mig har det alltid varit lika spännande varje år att se vem som har gjort årets festivalaffisch som att se vilka filmer som visas på festivalen. Det brukar vara geniala skapelser designade av kreatörer jag beundrar.

Tänker fortfarande ofta på Camilla Engmans magiska affisch från 2009. Den gjorde stort intryck på mig.

Som göteborgsbaserad konstnär och illustratör har det alltid varit en dröm att få uppdraget att formge den där affischen. Men i år tog jag saken i egna händer och skapade papperskonst av ett festivalprogram. 

Hoppas ingen tar illa vid sig av att jag har ”slaktat” ett festivalprogram innan festivalen ens har dragit igång. Jag får ursäkta mig med att det var just det där välkända GBG-regnet som hade vattenskadat pappret. Tänkte det var bättre att göra en vacker krans av pappret än att bara slänga det. 

Jag önskar alla en härlig filmestival!