Inspirationen till mina bakverk i betong

av | nov 1, 2022 | Form, Konst

När jag var 21 år gammal tog min farmor med mig till MOMA i San Francisco. Det blev ett museibesök som förändrade mitt liv.

När du läser ”farmor” tänker du kanske på en lågmäld äldre kvinna med pliriga ögon och beige kappa. Tänk om! Min farmor Elsa var vad jag skulle kalla ett ”powerhouse”. Hon hade pigg blick och hela hon sprakade av färg, livskraft och inspiration. Hon hade  ett otroligt starkt driv framåt och sket fullständigt i om hennes kommentarer sårade någon eller om hon klev på en öm tå eller två när hon dundrade fram.

Jag var redan intresserad av konst och illustration, men kanske mer på det där lite svenska sättet att ja det är ju fint att titta på och så, men inget man kan drömma om att ha som karriär eller tro att det går att leva på.

Så här i efterhand kan jag nog se att min farmor ville inspirera mig. Visa artister, människor och konstnärer som börjat som grafiska formgivare för att sedan styra sitt yrke mer åt det konstnärliga hållet.

Det var till exempel under det här besöket som jag första gången såg konst av Wayne Thiebaud. Jag fullkomligt slukade hans vackra målningar av tårtor, bakelser och behållare med bubbelgum! Får man ens måla så här?

Så fort jag kom hem till Sverige började jag måla egna tavlor med bakverk som motiv.

Ett par år senare började jag laborera med betong och porslinslera och plötsligt var de födda – mina bakverk i betong!

När Ted Hesselbom startade upp en ”Konstslöjdsalong” på Röhsska museet 2010 sökte jag och blev antagen till utställningen som ledde till att jag fick visa både cupcakes och prinsesstårtor i betong på det anrika designmuseet i Göteborg.

Varje sommar bakar jag nya betongsaker i min trädgård på landet. Prinsesstårtan hänger fortfarande kvar men sortimentet har också utökats med fler sorters cupkakes, ägg, citroner och en och annan hamburgare. 

Tack för inspirationen Wayne och tack Elsa Mayor för allt du visat och lärt mig! Ibland tänker jag att det kanske var där i San Francisco som ett litet frö såddes i mitt undermedvetna. Det är inte så lätt att välja den konstnärliga banan som yrke, men kombinerar man det med att illustrera, skriva och göra uppdrag som grafisk formgivare så går det faktiskt att få ihop det. Hurra!